tirsdag 17. februar 2009

Filosofi, og bla bla bla bla bla...

For øyeblikket sitter jeg i HF timen min og fikk en plutselig trang til å blogge. Det jeg skal ta for meg i dag er filosofi. Det er en av mine store interesser, men siden det er sykt kjedelig for mange andre så jeg skal prøve å ikke legge fram alt jeg da "tror" på.

Søren Kirkegaard:

Det er en tilfledighet at jeg egentlig tar for meg hans filosofi. Men det er hans filsofi over livets faser som appelerer til meg. Men det handler stort sett om hva du gjør når i livet. De forskjellige faser, det estetiske, det etiske og Religiøst stadium (A og B). Dette er stortsett at du begynner i det estetiske da du bare gjør hva du føler for når du føler for det. Dette blir ikke nokk for deg til slutt du føler du har et større formål, da kommer du til det etiske da du gjør lekser og følger alle regler for å få et godt liv. Men mot slutten vil du merke at dette holder ikke. Du har hatt en godt liv, men hva skjer etter? Da kommer religionen inn og tilfredsstiller ditt behov for alle de spørsmål som intet annet har svaret på.

Men det som virkelig fascinerer meg med hans filosofi er hans sitat: "Alle du valg du tar, vil bane en retning resten av livet ditt vil gå."

David Hume:

Det som virkelig fasinerer meg med Hume er rett og slett hans syn på hva virkeligheten er og hvordan den fungerer. Hume var en empirist, disse var en gruppe filosofer som trodde at virkeligheten er sånn vi "sanser" den. Han var den tredje etter andre veldig store filosofer som: "John Locke"(ikke han i fra lost nei...) og "George Berkeley." Det Hume gikk tilangrep på var da tidens vitenskap som kom i form av "årsaks loven," som i dette tilfellet var Newtons lover. Hume mente at spiller du billiard og treffer en kule så vil den bevege seg. Når du har gjort dette nok ganger vil du tro det pga den første kulen og tilslutt kan du se for deg i hvilken vinkel den vil gå. Men Hume sier, må det være slik? Kan det ikke være en annen mekanisme som ligger under som vi ikke ser? Dette brøyt da med da tidens vitenskap med at, hvis du ikke kunne være helt sikker på hvordan noe fungerer er årsaken til det som virkelig skjer kan du ikke vite, ergo så kan du ikke forutse hva som skjer med en gjenstand og du kan ikke bevise det som har skjedd før. Men vi må like vel konkludere med at siden det har skjedd før så er det en sjanse for at det vil skje igjen sier Hume.

Dette er ganske kort versjonen av de to. Ekstremt spennende stoff som jeg ambefaler alle og lese. Skal se om jeg vil skrive mer om filosofi senere.

2 kommentarer:

  1. Kjære Slemmesondre.
    Jeg liker bloggen din. Men jeg kan ikke la være å legge merke til to ting:
    1: du særskriver alt
    2: du bruker ordet "ergo" feil og riktig om hverandre.
    Så her kommer en norskleksjon.

    1: Regelen for særskriving (populært kalt orddeling) er at det ikke finnes. Det er et fenomen som har oppstått på grunn av flere faktorer i internasjonalisert kultur og også nyere teknologi. Det er i midlertidig feil å skrive f.eks. "film premiere" selv om det skrives i to ord på engelsk. Det korrekte er selvfølgelig filmpremiere, filmkveld, etc. Hvis du har et ord som ender på en dobbelkonsonant og skal sette det sammen med et nytt ord som begynner på samme konsonant, er det vanlig å sløyfe en konsonant. F.eks. bussjåfør.

    2: Ergo er synonymt med altså. I blandt bruker du det som apropos/forresten. Det er, så vidt jeg vet, feil.

    Håper du tar med deg dette videre til et nytt og mer korrekt bloggliv!

    Mvh.
    Kristine,
    Selvutnevnt norsknerd.

    SvarSlett
  2. Tusen takk Kristine! Godt å ha noen som retter på meg. Må bare si at det er en grunn til at jeg ville holde denne bloggen hemmelig. Ellers tusen takk:)

    Mvh.
    Slemme Sondre
    Nerd.

    SvarSlett